10 RIBJIH ZAPOVEDI

Kaj lahko narediš pa ti?

 

1. Kupuj lokalno

Od lokalnega ribiča, v lokalni ribarnici.

2. Kupuj sezonsko

Preveri, kdaj se lovi ribo, ki jo želiš kupiti. Bodi prilagodljiv glede prehranjevalnih želja, zato sardel ne naročaj pozimi, ker veš, da se lovijo poleti.

3. Kupuj sveže

Varuj svoje zdravje in kupuj sveže ribe. S tem je manjša možnost zastrupitve in poneverbe. Nauči se prepoznati svežo ribo.

4. Bodi previden pri izbiri filiranih in drugače predelanih rib

V postopku predelave se lahko zabriše izvor surovine. Lahko so na primer ulovljene v Atlantiku, predelane na barki in prodane kot italijanska riba. Zato preveri sestavine na deklaraciji, da se izogneš morebitnim alergenom.

5. Preberi deklaracijo

Na deklaraciji so vse potrebne informacije – iz katerega ribolovnega območja prihaja, s katerim orodjem je bila ulovljena in kdaj. Če so informacije pomanjkljive, na to opozori prodajalca.

6. Upoštevaj certifikate

Ob nakupu preveri, če ima proizvod katerega od certifikatov, ki zagotavljajo trajnostni ribolov in marikulturo – spoštuj kvote rib ter način in čas ulova. S tem spodbudi pravično ribištvo in trgovino.

7. Bodi odprt

Ne kupuj vedno ene in iste ribe, saj tako podpiraš njen prelov. V svoj jedilnik vnesi različne vrste. Poskusi tudi drugo sorodno vrsto rib, ki je lahko prav tako okusna in zdrava.

8. Podpiraj mali priobalni ribolov

Ta ribolov zaposluje več ljudi kot industrijski ribolov in daje kruh lokalnemu prebivalstvu, ki živi ob morju. Zato podpiraj lokalne ribiče!

Sprehodi se do pomola in ribarnice. Pokramljaj z njimi in spoznaj njihove zgodbe.

9. Izobražuj se

Bodi radoveden in odkrivaj, katere ribe se lovijo v našem morju in kdaj.

10. Bodi odgovoren

Podpiraj gostince, ki ponujajo ribe iz lokalnega ulova, zato v restavraciji naroči ribe ter školjke, ko je sezona njihovega ulova in nabiranja.

 

DOBRO ZA MORJE!

Le riba, ki plava v čistem morju, je dobra in zdrava riba. Zato ohranjaj čisto okolje, ne meči smeti v morje, ne puščaj cigaretnih ogorkov na plaži in uporabljaj manj plastike in čistilnih sredstev. In naj bo to tvoj doprinos, da ostane morje čisto!