HRANA IN ZDRAVJE

DOBRO ZA LJUDI

Ribe in školjke, bodisi prostoživeče ali gojene, so bogat vir makrohranil , ki jih človeško telo potrebuje za obnovo celic in za pridobivanje energije (ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine), kakor tudi nujno potrebnih mikroelementov.

Poleg tega vsebujejo bioaktivne sestavine, ki sodelujejo v celičnih in molekularnih mehanizmih ter izboljšujejo fiziološko delovanje in krepijo zdravje. Vsebnost nekaterih mikrohranil, kot so selen in jod, je v ribah in školjkah višja kot v kopenskih živalih, prav tako je v njih veliko cinka, magnezija in kalcija.

V školjkah so v maščobah topni vitamini in bioaktivne lipofilne spojine, kot so taurin, antioksidanti, fosfolipidi in fitosteroli. Slednje školjke pridobijo iz fitoplanktona.

Morska hrana vsebuje majhen delež ogljikovih hidratov in nasičenih maščobnih kislin. Velik delež je nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi je največ dolgoverižnih polinenasičenih maščobnih kislin in manj mononenasičenih maščobnih kislin.

Energijska in hranilna vrednost morske hrane sta odvisni od:

  • biokemične sestave užitnih delov morskih sadežev,
  • vrste, spola in velikosti organizma,
  • morskega okolja in temperature morja, v katerem je organizem živel,
  • letnega časa, v katerem je bil organizem ulovljen ali nabran, saj drst vpliva na količino in sestavo maščob.

Zanimivo: Energijska in hranilna vrednost se spreminja z letnimi časi in zaradi drstitve, kar se najbolj odraža v vsebnosti in sestavi maščob v ribah in školjkah. Sardele jeseni vsebujejo celo 15 % maščob, medtem ko je po drstitvi (spomladi) vsebnost maščob v severnojadranskih sardelah le še 1 %. Školjke čez poletje kopičijo zaloge energije in imajo v jesenskem času največjo vsebnost omega-3 maščobnih kislin.

Pomembno: Zaradi zamenjav živalskih vrst so možne hude zdravstvene težave, kajti nekatere vrste rib in mehkužcev sodijo med živila, ki lahko povzročijo hude alergijske reakcije. Zdravstvene težave povzročajo tudi toksini alg, s katerimi so lahko kontaminirani morski organizmi ali kemijsko onesnaženje okolja.

KUPUJ LOKALNO

Ozaveščeni potrošnik kupuje lokalno ulovljeno ribo ali školjke iz lokalnih školjčišč. S tem podpira lokalne ribiče in pridelovalce, s tem pa je tudi oskrbna veriga krajša in bolj trajnostna. Tak potrošnik prepozna sveže ribe, kar je temelj tudi za kakovostno pripravo morskih jedi.

NA MODRIH OBMOČJIH

Sredozemski način prehranjevanja vključuje ribe in morske sadeže. Skupaj z bogato izbiro svežih kmetijskih proizvodov, kot so sadje in zelenjava, ter visokokakovostno oljčno olje omogočajo zdravo in raznoliko prehrano ter kulinarično doživetje.

Sredozemski življenjski slog ima veliko skupnih značilnosti z »modrimi območji«, v katerih živi največ čilih stoletnikov: Sardinija v Italiji, Okinava na Japonskem, Loma Linda v Kaliforniji, Nicoya v Kostariki, Ikarija v Grčiji. Življenjski slog v teh območjih je podoben, prav tako prehrana, v kateri so zastopane majhne pelaške ribe, kot so sardele in trske, ki so cenovno dostopne in bogate z mikrohranili.

Naj bo zato tudi slovenska obala »modro območje«!

Nesnovna dediščina, ki jo priznavajo Združeni narodi, ni le prehrana, ki ima dokazano blagodejne učinke na zdravje, ampak tudi življenjski slog, ki spodbuja redno telesno dejavnost na prostem, okoljsko ozaveščenost in različne družbene interakcije, povezane s pridelavo, pripravo hrane in skrbjo za družino.